Zgodovina

1950-1979

Začetki plavalnega športa  v Celju segajo že v čas pred drugo svetovno vojno, ko so se prvi plavalni navdušenci v vodnih spretnostih merili v Savinji. Prvi poskus plavalnih tekem je znan iz leta 1949, ko so na Savinji organizirali Dan vodnih športov. Leta 1952 se je Plavalna sekcija ŠD Železničar Celje vključila v tekmovanje slovenske plavalne lige. Leta 1953 je bila v Celju prva plavalna tekma v mrtvem rokavu Savinje, kjer je tekmovalo  35 celjskih plavalcev. V vzhodni skupini druge lige so Celjani dosegli prvo mesto in s tem dali vedeti, da njihov trud ob vseh slabih pogojih ni bil zaman. Podobne uspehe so dosegali še kasneje. Začeli so se zavedati pomembnosti tekem in  pričeli trenirati tudi v zimskem času v zaprtem kopališkem bazenu v Laškem.  Leta 1956 je klub ostal pod okriljem Železničarskega športnega društva, nadel pa si je ime Železničarski plavalni klub  Neptun. V tem času so že intenzivneje stekle priprave za gradnjo bazena. Leta 1957 je končno tudi Celje dobilo olimpijski plavalni bazen. Najzaslužnejši za njegovo izgradnjo je bil predsednik plavalnega kluba Rado Ložar , ki je postal tudi prvi častni predsednik Neptuna. Projekt inž. Stanka  Bloudka je realiziralo gradbeno podjetje Beton. Ob koncu leta 1958 je bilo v klub včlanjenih 368 članov. V tem obdobju so prevladovali vaterpolisti, vidnejših uspehov v plavanju še ni bilo. V letu 1959 se je krivulja uspehov dvignila, plavalci Neptuna so prvič sodelovali na jugoslovanskem državnem prvenstvu. Napredek plavalcev  je bil v obdobju  med  letoma 1961 in 1971 očiten. Omenimo lahko nekaj imen, ki so na jugoslovanskih državnih prvenstvih posegala po visokih mestih: Dani Vrhovšek, Boris Orel, Ivan Tkavc, Janez Goršič, Valter Vošinek, Bruno Toplak in mnogi drugi. Plavanje  je postajalo športna panoga , ki se je uveljavljala tudi v zimskem času. Prirejala so se tekmovanja v pokritih bazenih, ki pa ga v Celju še ni bilo. Pomanjkljive zimske priprave so celjski plavalci poskušali nadoknaditi z občasnimi treningi na Ravnah in v Velenju. Leta 1973 so plavalci lahko začasno trenirali v majhnem pokritem  bazenu v poslopju celjske posebne šole. Pravih pogojev za trening med letoma  1971 in 1981 torej še ni bilo in tako večjih uspehov v tem obdobju ne beležimo.  V začetku leta 1979 se je plavalni klub preimenoval v Plavalni klub Neptun Celje.

1980-1989

Leto 1981 je prav gotovo prelomno. Celje je dobilo nov pokrit zimski bazen v Golovcu. Decembra 1981 se je začela zimska tekmovalna sezona, v kateri so mladi celjski plavalci začeli nizati vrsto uspehov. Nov zimski bazen je spodbudil vodstvo kluba, da je leta 1982 organiziralo absolutno državno prvenstvo v pokritih bazenih. Bazen v Golovcu je gostil vso takratno jugoslovansko plavalno elito. Organizacija prve velike zimske plavalne prireditve  v Celju je odlično uspela. V tem obdobju sta v okviru kluba delovali tudi sekcija vaterpolistov in sekcija plavalnega maratona (Jože Tanko).  Plavalna sezona se je v skladu s svetovnim razvojem raztegnila poleg letne še na zimsko sezono. Z junijem  1983 se je za celjsko plavanje začel precejšen vzpon, ki ga lahko zasledujemo tja do konca desetletja ali še več (trenerja Peter Podsedenšek in Andrej Žnidaršič). Mladi celjski val plavalcev (sestri Saša in Nataša Lavrič, Mojca Anderle, Dejan Tešovič, Tanja Fermentin, Gregor Jurak, Tanja Drezgič, Jure Vračun, Maja Tanko, Sanja Krajnc in številni drugi)  je bil na pohodu. Leta 1984 so Celjani  organizirali zimsko jugoslovansko prvenstvo do 12 let in prvič v tej starostni kategoriji postali najboljša ekipa v Jugoslaviji. Leta 1985 so se celjski plavalci na tekmovanjih pojavljali pod novim imenom kluba. Glavno pokroviteljstvo je prevzelo podjetje Klima. To je klubu zagotavljalo dokajšnjo finančno stabilnost, ki je bila v teh časih že nujna za nemoten napredek kvalitetnih športnikov.

Prvi zgodovinski nastop člana celjskega kluba na evropskem prvenstvu je bil nastop Dejana Tešoviča v Berlinu na 1500 m prosto, kjer je osvojil  10. mesto. Plavalci so v tem obdobju uspešno nastopali  tudi  v mednarodnem merilu. Leta 1988 je prvemu plavalcu celjskega kluba uspelo osvojiti medaljo na večjem tekmovanju. To je bil Gregor Jurak, ki je na evropskem prvenstvu na Nizozemskem na 400 m prosto dobil bron.

1990-1999

Na začetku tega obdobja je prenehalo pokroviteljstvo Klime. Klub se ponovno imenuje Plavalni klub Neptun.  V letu 1991 so znani politični dogodki v plavalne vrste vnesli nekaj sprememb glede tekmovalnega sistema. Tradicionalno tekmovanje Pokal mesta Celja je ostalo neokrnjeno in je bilo tako tega leta prvo tako tekmovanje v novi državi. Plavalci, ki so zaznamovali to obdobje, so brata Jurak, Tina Ukič, Maja Tanko, Matjaž Kolčan, Sanja Krajnc, Eva Glavan, Urška Roš, Maja Cunjak  in številni drugi. Goran Jurak je leta 1996 kot prvi Slovenec preplaval  100 m prosto v času pod 50 sekundami. Urška Roš se je udeležila tudi članskih evropskih prvenstev in svetovnega prvenstva v kratkih bazenih v Hong Kongu. Leta 1998 se je klub preimenoval v Plavalni klub Marines Neptun Celje.  Ponovno je bil zastopan na elitnem evropskem prvenstvu. Na prvenstvu celine je namreč spet sodelovala Urška Roš.

2000-2009

V Plavalnem klubu Marines Neptun Celje je v tem obdobju prišlo do nekaj sprememb. Dolgoletnega predsednika Smiljana Roša je zamenjal Aljoš Malec, ki je v klubu že nekaj časa aktivno sodeloval kot glavni sponzor. Do sprememb je prišlo tudi v trenerskem kadru, saj je  trenerja starejših plavalcev Mija Zorka zamenjal Matjaž Perme. To obdobje so v prvi polovici zaznamovali tudi odhodi starejših plavalcev, med katerimi velja izpostaviti Miho Josta, brata Jureta in Luko Fiderška, Lenarta Lampreta, Miho Lenasija, Roberta Kekca in številne druge.  Kljub aktivnemu delovanju ostalih plavalnih klubov v Celju in upadu števila plavalcev je klub vseeno dobro deloval še naprej. V svoje vrste je vabil nove generacije plavalcev in mlade trenerje, ob vsem tem pa obdržal obe tradicionalni tekmovanji – Velikonočni miting in Pokal mesta Celja. Pri PZS je klub večkrat kandidiral in bil izbran za prireditelja zimskega državnega prvenstva za člane, mladince in kadete kot tudi za mlajše kategorije. Glavni cilj vodstva skozi celotno obdobje je bil, da bi dobilo  mesto Celje velik plavalni klub, ki bi združil vse ostale plavalne klube in povrnil mestu plavalni utrip, kakršnega smo bili vajeni pred desetletji. Pregovarjanja in dogovori so epilog dosegli s priključitvijo plavalcev in plavalk s trenerjema Petrom Podsedenškom in Uršo Burja Žnidaršič. Slednja sta poleg trenerja Matjaža Končana s svojim profesionalnim znanjem in izkušnjami nedvomno pripomogla ustvariti v klubu dobre plavalce, med katerimi velja izpostaviti odlične rezultate plavalke Tine Kotnik. Tina se je kot mladinka v letih 2004 in 2005 udeležila evropskih prvenstev v Lizboni in Budimpešti. V tem obdobju so z dobrimi rezultati na državnih in mednarodnih tekmovanjih nase opozorili še Darja Pungartnik, Anže Koren, Kevin Rihter, med mlajšimi plavalci pa Anže Godicelj,  Gašper Žurman, Aljaž Guzej, Živa Krivec, Nina Malec, Katarina Črepinšek, Matej Koželj, Jan Valenčak in številni  drugi.

2010 – 2016

Leta 2010 je Plavalni klub Marines Neptun Celje praznoval 60 let obstoja. Temu v čast je Plavalna zveza Slovenije klubu dodelila organizacijo zimskega državnega prvenstva za člane, mladince in kadete. Naslov državne prvakinje je na tem prvenstvu osvojila kadetinja domačega kluba Anemari Košak. Tako je klub po daljšem zatišju  ponovno dobil  predstavnico v državni  reprezentanci, ki je niz uspešnih nastopov nadaljevala z zmagami na državnih in mednarodnih prvenstvih doma in v tujini, leta 2012 pa nastopila na evropskem mladinskem prvenstvu v Antwerpnu v Belgiji. Kot članica je plavalka Anemari Košak skupaj z reprezentančnimi kolegicami leta 2013 postavila tudi absolutni državni rekord v disciplini 4 x 50 m prosto. Leta 2013 je naslov mladinskega državnega prvaka osvojil tudi Gašper Frece, Hana Firšt pa je na mednarodnih otroških igrah v Kanadi osvojila bronasto odličje.  Aljaž Guzej je v daljinskem plavanju na 5 km prosto v letih 2012 in 2013 prav tako osvojil naslov državnega prvaka. Plavalci, ki so zaznamovali leto 2013 so bili še Jana Sinožić, Nina Petrič, Adrijana Verdinek, Vid Kožar, Petar Jurić, Luka Nosan, Julijan Jug, Nik Kunst, Hana Firšt in mnogi drugi.

Ana

Anemari Košak, udeleženka evropskega mladinskega prvenstva leta 2012 v Antwerpnu v Belgiji

plavalci DP 2013

Državno prvenstvo na Ravnah na Koroškem leta 2013 Stojijo od leve proti desni: Gašper Frece, Petar Jurić, Anemari Košak, Vid Kožar, Aljaž Guzej, Luka Nosan in Jana Sinožić

V sezoni 2011/2012 so v klub prišli tudi novi trenerji: Vera in Petra Pandža iz Velenja ter Franc Božiček, bivši plavalec Neptuna. Plavalno šolo Neptunček  je še naprej vodil Matej Čretnik. Konec leta 2012 je predsednika kluba Nika Bjelovučića, ki je svojo funkcijo opravljal od leta 2011, zamenjal Mitja Ručigaj. Klub se je ponovno preimenoval v Plavalni klub Neptun Celje. Gospodu Miodragu Tešoviču  je klub zaradi dolgoletnega aktivnega sodelovanja dodelil naziv častnega člana. Želja vodstva zagotoviti plavalcem čim bolj ustrezne pogoje za treniranje v domačem okolju kot tudi dosežki plavalcev v zadnjih treh letih so pripomogli, da je klub v letu 2014 uspel pridobiti dovoljenje za odprtje zimskega bazena že s prvim oktobrom in ga obdržati odprtega vse do sredine junija, ko se plavalci selijo na letni bazen. Prav tako je klub v tem letu pred začetkom zimske sezone poskrbel za nadgradnjo strokovnega trenerskega kadra. Trenerki Pandža je zamenjal s trenerjem Martinom Karlinom iz Ljubljane in Robertom Kekcem, bivšim plavalcem Neptuna. Martin Karlin je postal trener starejšim, Robert Kekec pa poleg Franca Božička mlajšim plavalcem. V klubu je dobro delovala plavalna šola z začetnim in nadaljevalnim tečajem in selekcijo ter sodniška sekcija, katero so v večini sestavljali starši plavalcev.

Plavalci 2014-2015

Plavalci Neptuna so v letu 2014 še naprej pobirali medalje na mednarodnih tekmovanjih in na državnih prvenstvih. Za podmladek se tako ni bilo za bati. Prišel je novi rod prvakov in prvakinj: Iza Vodenik, Jan Gerčer, Taja Gerčer, Hana Podbregar, Saška Podpečan, Zala Bornšek, Luka Cvikl, Rok Drgajner, Mihael Strnad in številni drugi. Na volilni skupščini konec leta je bil ponovno potrjen mandat predsedniku Mitji Ručigaju in njegovi ekipi UO, ki je z zdravimi načeli, trdno voljo in ogromno  prostovoljnega dela delovanje plavalnega kluba postavila nazaj na trdna tla. Izdelan je bil program dela in vizija delovanja kluba za naslednji dve leti, klub pa je dobil tudi strokovnega vodjo trenerjev Matjaža Kolčana, bivšega plavalca in trenerja v PK Neptun Celje. Aktivno je v tem letu delovala plavalna šola Neptunček, ki je poskrbela za nov podmladek v klubu in hkrati za zdrav razvoj otrok v MOC. Plavalci Lara Ručigaj, Miha Oman, Filip Robič in Amadej Zagožen so uspešno zastopali mesto Celje na 48. mednarodnih otroških igrah, ki so potekale od 6. do 11. decembra 2014 v Lake Maquarie v Avstraliji.

iza

Iza Vodenik

jan

Jan Gerčer

SKUPNA 2015-2016

Generacija plavalcev PK Neptun 2015

velikonocni

Utrinek z jubilejnega 20. Velikonočnega mitinga 2015

V letu 2015 je Plavalni klub Neptun Celje praznoval 65 let uspešnega delovanja in ponovno priredil dve tradicionalni, tokrat obe jubilejni tekmi, 20. velikonočni plavalni miting in 30. mednarodni plavalni miting za pokal mesta Celja. Plavalci so tudi v tem letu nanizali številne uspehe na vseh tekmovanjih doma in v tujini. Udeležili so se tekem na Reki, v Banja Luki, Beogradu, Sarajevu in Zagrebu. Odlični  rezultati in dosežki plavalcev so bili javnosti predstavljeni preko klubske spletne strani in Facebooka, v lokalnih časopisih, po radiu in na Televiziji Celje. Mednarodnih otroških iger, ki so se odvijale od 24. do 29. junija 2015 na Nizozemskem, v mestu Alkmaar, so se udeležili štirje  plavalci: Zala Bornšek, Tamara Kolman Kralj, Jan Gerčer in Tim Kunst. Športna zveza Celje je trem mladim športnicam plavalkam Izi Vodenik, Taji Gerčer in Hani Podbregar podelila  priznanja za tekmovalne dosežke v sezoni 2014/2015, plavalka Anemari Košak pa je ob zaključku srednje šole postala najboljša športnica I. gimnazije v Celju. Plaketo PZS za dolgoletno in uspešno delo ter izjemen prispevek pri razvoju plavalnega športa, še posebej na področju sodniške organizacije Slovenije, je prejel klubski sodnik Anton Mirnik. V tem letu še velja omeniti odlične nastope na triatlonskih in akvatlonskih tekmovanjih, kjer so izstopali David in Neža Videnšek ter Maks Jereb.

Anton Mirnik

Anton Mirnik, prejemnik plakete PZS v letu 2015 za dolgoletno in uspešno delo ter izjemen prispevek pri razvoju plavalnega športa, še posebej na področju sodniške organizacije Slovenije

Začetek leta 2016 zaznamuje prejem monografije »125 let športa v Celju«, ki jo je klub kot darilo za dolgoletno športno delo na področju plavanja v Celju skupaj s pohvalo predsednika Branka Črepinška prejel s strani Športne zveze Celje in prenovljeni štartni bloki na bazenu Golovec. Na 47. prireditvi Športnik Celja za leto 2015 je priznanje župana MOC za osvojene naslove državne prvakinje v članski kategoriji prejela plavalka Anemari Košak. Slednja se je skupaj s plavalkami Izo Vodenik, Tajo Gerčer in Saško Podpečan v mesecu marcu udeležila tudi četveroboja reprezentanc Slovenije, Hrvaške, Srbije in Bosne in Hercegovine v Kranju, na katerem so plavalke z uspešnimi nastopi in osvojenimi točkami pripomogle k skupni zmagi slovenske reprezentance.

rep

Iza Vodenik, Saška Podpečan, Taja Gerčer in Anemari Košak, udeleženke četveroboja reprezentanc, marec 2016

V finalne nastope in na zmagovalne stopničke so se plavalci uvrščali na vseh tekmah po Sloveniji in tujini. Udeležili so se dveh tekem na Reki, v Banja Luki, Welsu, Sarajevu, Zrenjaninu in Zagrebu. Na vseh državnih prvenstvih v tem letu so plavalci v vseh kategorijah osvojili kar 38 medalj, zato je bila plavalna sezona 2015/2016 po oceni rezultatsko daleč najbolj uspešna v zadnjih letih delovanja kluba. Poleg že navedenih plavalk so s svojimi dosežki leto zaznamovali še naslednji plavalci: Jan Gerčer, Aja Emma Wesenschegg, Mitja Horvat, Zala Bornšek, Katja Petrič, Rok Drgajner, Hana Firšt, Jan Žlof, Rok Cene, Nuša Brodej, Pia Popovič in mlajši rod Izabela Pakiž Rumpf, Sebastjan Jug, Laura Knez, Lena Bornšek, Jakob Brodej, Filip Bratina, Gašper Pevec, Tim Podergajs Suissi in številni drugi.

robijevi

Mladi rod plavalk in plavalcev s trenerjem Robijem Kekcem, oktober 2016

V tem letu so se odlično odrezali tudi tekmovalci na triatlonskih in akvatlonskih tekmovanjih: Maks Jereb, Julija Košak, David in Neža Videnšek. Anemari Košak se je kot študentka Univerze v Ljubljani in državna prvakinja v plavanju udeležila 3. evropskih univerzitetnih iger na Reki in osvojila dve zlati in eno srebrno medaljo. Mednarodnih otroških iger na Tajvanu so se udeležili Aja Emma Wesenschegg, Mitja Horvat, Rok Cene, Zala Bornšek, Nuša Brodej, Saška Podpečan in Pia Popovič.

Da klub in plavalci cenijo dobrodelnost, je dokazala številčna udeležba mlajših plavalcev na dobrodelnem teku Tečem, da pomagam, pripadnost klubu modrih pa so člani tudi v tem letu izkazali s številčno udeležbo na klubskem pikniku in čajanki. Osnovno poslanstvo v delovanju kluba še naprej ostaja zagotoviti svojim plavalcem čim boljše pogoje za treninge. Tako so po zaključku sezone plavalci že v drugi polovici avgusta lahko začeli s treningi najprej na celjskem letnem bazenu, v mesecu septembru pa na bazenu na Ptuju in v Velenju. Klub je uspešno izpeljal tudi obe tradicionalni tekmovanji, na novembrskem mitingu pa se je od tekmovalnega plavanja poslovil dolgoletni plavalec in član Gašper Frece, ki je s svojim zadnjim nastopom v disciplini 50 m prosto odplaval osebni rekord in si s tribune bazena Golovec prislužil bučen aplavz vseh prisotnih.